Iedereen aan het shinen

19 december 2014
Door: Lianne de Vries

”Unsplash

‘Met wie ga jij shinen tijdens NYE?’ en ‘Kijk mij hier staan te shinen met mijn dochter’, schreef Heleen van Royen onlangs op haar facebookpagina. Shinen in de zin van stralen, glimmen, schitteren, mooi en blij zijn en in straattaal ‘je talent laten zien’. ’t Zal de tijd van het jaar wel zijn, maar ineens valt het op dat iedereen aan het shinen is.

Hoewel het me nu pas opviel, blijkt het woord al jaren bezig met een voorzichtige opmars. Vorig jaar kreeg het een plek in de Dikke van Dale.

Bij shinen dacht ik aan een woord voor commerciële, aspirationele brands en glossy’s (’n oproep in Marie-Claire of jij als Maria de Jong(h) in het blad wilt shinen), maar ook serieuze media, columnisten en opiniemakers droppen regelmatig het woord shinen in hun alinea’s:

In de Volkskrant (31 mei 2013) staat ‘de symboolpolitiek te shinen op de voorpagina’s‘.

Nico Dijkshoorn op Twitter: ‘Kijk hem shinen op de voorpagina’.

Japke-d. Bouma schreef in NRC een hilarisch stuk over ‘Word nooit zwanger in de kantoorjungle’, dan kun je het shinen namelijk vergeten.

Recent in de nrc.next de titel ‘Paar trekjes en dan shinen’ over een deelnemer aan het World Body Building Championship.

Bij ons ligt baby Jezus inmiddels te shinen in z’n krib en shinen de kerstballen in de boom.

Reacties zijn gesloten.